6 Şubat 2013 Çarşamba

6 Ay Kına Annesi Oldum :)


İnternetten tanışıtığım ve kısa sürede çok yakın olduğumuz canım arkadaşım Hümeyra'nın minik Zehra'sı büyüdü 6 aylık olduda kınasını bile yaptık.. Bende kına annesi oldum :)
Ben daha önce 6 ay kınası nedir diye bilmediğim için, bilmemek değil öğrenmemek ayıp diyerekten biraz araştırma yaptım :)
Kına annesi oldukta kına annesi nedir bilmek lazım dimi :)

BEBEK 6. AY KINASI;
'' 6 Ay kinasi, kiz cocuklarina yapilan, genelde Ege bolgesinde olmakla birlikte, bircok ildede bilinen bir adet. Kiz bebek 6 aylik oldugunda, 6 ay kinasi yapilir. Kina annesi, diger adiyla bir cici anne olur. Bu cici anne kiz bebege bir tepsi veya sepet hazirlar. Kilik kiyafet, bebegin giyebilecegi herseyi alir, bebegi giydirir. Kina sahipleride cici anneye birseyler alirlarmis. Sonra kina gunu hediyeler verilir, herkese kinalar dagitili
İslam inanışına göre insanlar iyilikleri genelde sağ elleri ile işlerler. Onun için sağ omuzda görevli melek iyilikleri, sol omuzda görevli melek de kötülükleri yazar.
Kınası yaklacak çocuk yıkanıp temizlenir. Bir kapta yoğrulan kına, bir sele veya sininin ortasına konur. Kınanın etrafına da kuruyemiş, lokum, bazı bölgelerde narlı golifa ve kuru incir konur.
Okuyucu kadın çocuğu kucağına alır. Diğer davetliler okuyucunun etrafında halka olup oturur. Okuduğu sırada çocuğun sağ elini kınalar, avcunu yumar ve kırmızı bir mendile bağlar. Ardından sol ayağını kınalar ve beyaz bir mendile bağlar. Kınalama, bazı bölgelerde “kına yakma” tamamlanınca davetliler, kap içinde bırakılan kınaya madeni paraları dikey olarak koyarlar. Bu parayı koymak işlemine “işlemek” veya “kınasını işlemek” adları verilir. İşledikten sonra davetliler sunulan yiyecekleri alıp yerler. Bu yiyeceklerle şerbet ve çay ikram edilirdi. Bu gün bunların yerine çeşitli pasta ve meşrubatlar ikram ediliyor.
Kınalanan el üç gün bağlı kalır, ondan sonra çözülüp açılır. Açıldığı an çocuğun eli babasının cebine sokulur, cepten para alması sağlanırdı. İnanışa göre iyilik meleğinin şahitliğin (gözetiminde) kınalı elle, helal para (baba parası) almak, hem çocuk hem de babaya uğur ve bolluk getirirdi.
Sol ayağın kınalanması ise, o ayağın da yanlış işler yapmasını engellediği inanılırdı.''

Kına annesi olarak ilk hazırlığım davetiye tabiki, yarın kına detaylarını paylaşacağım..
Hoşça kalın :))



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder